Quinoa, amarant i blat sarraí: superaliments

Spicy Veggie Quinoa
Un superaliment és aquell que conté grans quantitats d’antioxidants, vitamines i minerals. Consumits regularment, ajuden a prevenir i combatre malalties i promouen una bona salut. Són anomenats “súper” perquè tenen una major concentració d’ingredients saludables que la resta d’aliments.

La llista típica de superaliments són les fruites, verdures, aliments en el seu estat natural, fruits secs, grans i cereals complets. La quinoa, l’amarant i el blat sarraí o fajol també aporten un perfil nutricional molt ric i complet. Encara que la seva forma o preparació els fa semblants a un cereal, no ho són. Són pseudocereals o pseudograns. La gran diferència és que els pseudocereals tenen un contingut molt alt en proteïnes, fibra i tenen un índex glucèmic baix. Contenen també vitamines i minerals, com calci, magnesi i ferro. Són aliments alcalinitzants de l’organisme i sense gluten. La semblança amb els cereals és la manera i facilitat de cocció. Per tant, no hi ha cap excusa per no introduir-los a l’alimentació avui mateix, i anar alternant-los i combinant-los amb els altres cereals complets (sempre integrals, com l’espelta, l’arròs, la civada, etc.), amb les més conegudes llegums i amb vegetals variats de tot tipus. Tot això proporciona i assegura una ingesta adequada i equilibrada de proteïnes i de nutrients.

Cada dia, un pseudoceral diferent, combinat amb (segueix llegint)
diferents verdures, hortalisses, llegums, tofu o tempeh, amanit amb oli, salsa de soja, miso i preparat de diverses maneres, com ara estofats, saltejats, al vapor, es tradueix en un plat saborós, original i nutritiu. No hi ha manera d’avorrir-se’n. Pel que fa els temps de cocció, hi ha diferents taules, que podeu trobar per internet o als mateixos paquets. Però, bàsicament, per a tots tres és una mesura de pseudocereal i dues mesures d’aigua. Deixar-ho bullir a foc baix i amb tapa fins que l’aigua s’ha consumit del tot (i això sol ser uns 12-15 minuts).

Us deixo algunes idees de plats, per la seva simplicitat, perquè són una delícia i pel que ens aporten nutricionalment.

Curry de verdures i llenties (albergínia, xampinyons i carbassa, per exemple, amb espècies i tomàquet, en una cassola tapada fins que queden tots els ingredients ben cuits) acompanyat de quinoa, amarant o fajol.
Verdures al vapor (carbassó, mongeta verda i pastanaga, per exemple) acompanyades de quinoa, amarant o fajol i uns trossets de tofu també fet al vapor o a la planxa amb una mica d’oli d’oliva. Tot ben amanit amb oli d’oliva i shoyu.
Bledes amb tofu amb oli d’oliva i shoyu (bledes fresques en una paella gran amb una mica d’aigua i tapades, fins que queden al dente, i el tofu també, tot amanit al final amb shoyu i oli d’oliva i espècies, com pebre i nou moscada).
Verdures al forn (carbassó, albergínia, tomàquets cherry, carbassa, xampinyons, porro; amb espècies com pebre, herbes de Provença o romaní, farigola i orenga, una mica de pebre vermell picant, caiena o chili, tot amanit amb oli d’oliva) acompanyades de quinoa, amarant o fajol.
Espàrrecs verds i xampinyons saltejats, acompanyats de dauets de tofu o tempeh, també saltejats, amanit amb oli d’oliva i alguna espècie al gust.
La llista no acaba, és infinita. Cada dia es pot fer una combinació diferent. És un plaer per als sentits i un regal per a l’organisme. Espero que us animeu i les proveu, i que en els comentaris compartiu què us han semblat o aporteu les vostres pròpies idees i receptes. I d'això i de molt més parlem a les xerrades-taller que oferim els dijous al vespre. Per a més informació i reserves, aquí

[Aquesta entrada va aparèixer primer al blog de Vida de sabor autèntic, on podreu llegir-la sencera, “superaliments: quinoa, amarant i fajol”]