Cereals: moltes preguntes i encara més respostes

Dels temes que parlem a les xerrades-taller de nutrició dels dijous al vespre, un de recurrent és el consum de cereals o no, refinats versus integrals, farines, pa, tipus de cereals... Parlar de cereals és començar i no acabar perquè hi ha multitud de coses a dir. S'hi relacionen aspectes culturals, de tradició, nutricionals, de salut, econòmics. Així que avui posarem sobre la taula les preguntes que sorgeixen i hi tornarem en entrades properes, perquè realment quedaran molts fronts oberts.

En la sessió d'ahir i de la setmana passada, els cereals han sortit a la xerrada per diferents motius:
-Són aliments típics i tradicionals en la nostra cultura.
-Són un grup d'aliments que la gent en general creu que són bàsics.
-Estan pertot arreu i en moltes formes: pa, pasta, gra sencer, farines, pastissos, galetes, cereals d'esmorzar i en llocs que ni ho sabem...
-Les persones intolerants o amb sensibilitat al gluten volen saber per què ho són i quins cereals no en tenen.
-Quina diferència hi ha entre un cereal integral amb un de blanc, o processat, o refinat, o en gra o mòlt...
-Per què treuen els cereals d'algunes dietes anomenades baixes en carbohidrats o de les dietes tipus Paleo, per què és així i si és convenient.
-Quines combinacions es poden fer amb cereals, quins plats i com es cuinen.

I la llista no acaba. Com veieu, respondre a totes aquestes preguntes dóna per més d'una i de dues xerrades-taller! Així que, a banda de convidar-vos a venir sempre que vulgueu els dijous al vespre on tractarem temes com aquest, aquí a les entrades del blog anirem compartint amb vosaltres informacions molt interessants. I esperem també que a la zona de comentaris comenteu i pregunteu encara més.

Com ja dèiem al principi, en aquesta entrada deixem més fronts oberts que no pas resposta a les preguntes. Però un resum conclusió que us deixem és que tots els aliments (siguin cereals o no) sempre hem de tractar de consumir-los de la manera més natural possible. I què vol dir això de “natural”? Doncs el més semblant a com es presenta a la natura. En el cas dels cereals, en forma de gra complet i sencer, que vol dir integral i amb totes les seves parts. Les parts d'un cereal les podeu veure en aquest esquema.Ja veieu que totes les parts del cereal, el gra pròpiament (endosperma), el germen i el segó (salvado), són importants i cadascuna té una composició concreta, una és més rica en carbohidrats (midó), l'altra en proteïnes, l'altra en greixos o en minerals. A més, els aliments complets, sencers, en la seva forma natural, és com estan ben equilibrats, tenen una sinergia, i el cos la reconeix i n'absorbeix els nutrients que necessita. Què passa amb els cereals típics que se solen consumir en la nostra societat? (seguiu llegint)
Que n'han separat les parts i, del gra (bàsicament midó), n'han fet farina i d'aquesta en fan pasta, pa, pastissos, galetes... Realment el producte de consum habitual i típic està desproveït de tants nutrients que ens aporta molt poc, o encara pitjor, el que s'hi afegeix en el procés de refinament no és gens positiu per a la nostra salut ni saludable.

En seguirem parlant molt més. Tal com dèiem, hem encetat moltes preguntes i encara n'obtindrem més respostes. Esperem els vostres comentaris, coneixements, dubtes i consideracions.