Alimentació completa i variada

Què hem de consumir per gaudir d'una alimentació equilibrada i d'una salut plena?

Hem de saber molt de nutrició i de les propietats nutricionals dels aliments per alimentar-nos bé?

La manera d'aconseguir una alimentació completa i saludable, que ens aporti tots els nutrients que necessitem, és molt senzilla. Hem de tendir a consumir els aliments de la manera més natural possible, l'aliment tal i com ens el presenta la natura. Tal com diu el Dr. Pere Ródenas, del qual compartíem el vídeo de “La dieta ideal”, no cal que sapiguem de minerals ni vitamines, ni esperar que la ciència ens ho digui (perquè és relativament recent que la ciència ha anat descobrint la composició dels aliments, però alimentar-nos ho fem des dels principis dels temps). La natura ens dóna l'aliment complet amb la sinergia de tots els nutrients. Per tant el que hem fer és consumir varietat d'aliments per poder-nos beneficiar de les propietats que cadascun d'ells té. Un exemple senzill és, pel que fa els fruits secs i llavors, sabem que les nous i el lli destaquen per l'omega 3, les avellanes pel fòsfor, i les ametlles i el sèsam pel calci. Si ens agraden tots i no en tenim cap intolerància o al·lèrgia, el millor és que els anem consumint d'una manera variada.

Un esquema que ens pot ajudar visualment a l'hora de saber com preparar els nostres plats diàriament, tant en el dinar com en el sopar, com fins i tot en l'esmorzar, és el que presentem a continuació:
1.Vegetals: referint-se a totes les hortalisses i verdures.
2. Fruits: fruita i fruita seca.
3. Grans: cereals integrals (arròs, civada, blat de moro, mill, sègol, blat...) i pseudocereals (quinoa, blat sarraí i amarant).
4. Proteïna: llegums, tofu i tempeh (aquests tres aptes per a vegans), ous, lactis (aquests dos darrers aptes per a ovolactovegetarians), peix i carn.
5. Olis: oli, fruits secs i llavors.
6. Aigua.

Les quantitats són flexibles, depèn de la persona, el dia, el moment del dia, la gana, la condició física... Però és ben clar que en cada àpat hauríem d'incorporar aquests aliments per aportar tots els nutrients (carbohidrats, proteïnes, greixos, minerals i vitamines) que el nostre organisme necessita sense haver d'estar comptant ni mesurant. Complet i variat.

Per acabar amb quelcom pràctic, (seguiu llegint)
un plat que ve molt de gust ara que som a l'estiu, les amanides, però que de vegades es creu erròniament que sempre han de ser iguals: enciam, tomàquet i pebrot. Les amanides, com a plat complet i variat, haurien de seguir l'esquema anterior i tenir vegetals (el que vulgueu, crus o fins i tot cuits), grans (quinoa, blat sarraí, arròs...), llegum i algun fruit sec o llavor, ben amanit amb oli d'oliva i herbes. Per més idees, podeu llegir aquesta entrada

En seguirem parlant a les xerrades-taller de dijous al vespre i en les properes entrades del blog. Us convidem a deixar les vostres paraules, consells, consideracions, dubtes aquí sota als comentaris.